Uncategorized

Towerhouse // Bureau LADA – Architizer Journal

[ad_1]

Text description provided by the architects.

The Towerhouse is filling one of the last remaining cracks of Amsterdam’s historic centre with a new home stretching over five levels. Occupying a confined site of thirty two square meters at the intersection of the Canal District and the Jordaan, the house is positioned right on the border of the World Heritage designated area.

© LADA Office

© LADA Office

The location provided a unique opportunity to add a contemporary structure to an old neighbourhood and represents the culmination of a ten year collaborative process with the clients. By borrowing from the palette of its surroundings, this house is absorbed by the streetscape, allowing one to see it, and yet not to see it.

The house fills up the vacant space like a caterpillar’s cocoon, nestling itself in the cracks and corners of the neighboring buildings.

© LADA Office

© LADA Office

Sacrificing some floor area by cutting away the unusable sharp end has facilitated a thoughtful curation of views onto the city, offering a different experience per floor. Without the cut all the views out would have been directedin a single direction. It’s an important decision that drives the design with a clear objective of drawing in the city in ‘frame by frame’.

© LADA Office

© LADA Office

The building’s interior twists and turns around a steep wood staircase, each time providing new and unexpected views in a number of directions; from the public life along the Brouwersgracht to the intimate interiors of
the Willemsstraat. The fifth floor terrace frames further perspectives out over the rooftops of the city towards the IJ river.

© LADA Office

© LADA Office

Each floor has a single designated activity: working, dining, living, sleeping and reading. Resulting tower-like proportions and spatial richness is accentuated precisely by the diagonal views which connect the house to the city.Structurally this is a timber building, prefabricated in the workshop and delivered to site on trucks. It is simultaneously a modern sustainable structure combining light, locally sourced materials with efficient assembly techniques, all coordinated by a family-run contractor.

© LADA Office

© LADA Office

Aiming for an elegant and restrained intervention on such a small site required distilling the diversity of materials and details. By opting for the same materiality of the roof as well as the façade, it turns out that one also wins floor area. The pre-oxidised zinc sheeting of both the roof and the facade merges with the warm brick colour of the street.

© LADA Office

© LADA Office

Depending on the weather, the building shifts from dark chocolate to chestnut-red. Characteristic details in the facade are the sharp connections between the alternating floorhigh window openings,visible in the street views. The sliding panels at the entrance and in the sleeping room have the elongated geometrical perforations filtering the light and staging the sun’s shadow play.

Towerhouse echoes Takamitsu Azuma’s uncompromising bare concrete Tower House in Tokyo, but with its timber structure, zinc cladding and opening towards the city it is more refined and forgiving.

© LADA Office

© LADA Office

The Azuma house, the ‘grandmother’ of all Tokyo’s pocket houses, is a long-time source of inspiration, due to its mastery of minimal space to provide unexpected spatial richness. Tokyo’s pocket houses are very urban in that their interior qualities are closely related to the urban positioning and diversity of views.

© LADA Office

© LADA Office

Through it’s appreciation of and nestling within the city, Towerhouse is an urban house. The construction of this house in one of the city’s oldest neighbourhoods shows a successful negotiation of restrictive planning laws. Offering the much needed realisation of contemporary sustainable architecture in-between Amsterdam’s heritage area..

© LADA Office

© LADA Office

Towerhouse Gallery

[ad_2]
Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button